Een tijdje geleden was in het nieuws dat gedurende het voorgaande jaar slechts 2000 mensen in Nederland een nieuwe baan hadden gevonden voor onbepaalde tijd. Het jaar ervoor waren dat er geloof ik 50000. Een enorm verschil inderdaad. Tijden veranderen of je het fijn vindt of niet en dit is één van de vele gevolgen.

Als je (ander) werk zoekt is de kans blijkbaar heel klein geworden dat je meteen een vaste baan vindt. Misschien is deze wetenschap voor jou een signaal om dan maar te blijven zitten waar je zit met veel ogenschijnlijke zekerheid maar misschien ook met veel tegenzin. In de verwachting van betere tijden. Hoe begrijpelijk ook, verwacht daar niet teveel van. De vraag is of de betere tijden zullen aanbreken want de flexibilisering van arbeidsmarkt gaat door. Begonnen begin jaren 90 en daarvoor ook al en het einde is niet in zicht. En daarmee is het dus de vraag of je er verstandig aan doet om af te wachten. Ik adviseer om dat niet te doen.

Ondernemend werken is het antwoord. Werknemer, word ‘ondernemer’! Ondernemer van je eigen loopbaan. Maak van je werkgever je opdrachtgever en ga er vanuit dat jij als werknemer slechts tijdelijk voor hem werkt. Want het aangeboden werk is meestal tijdelijk. En als het werk afgelopen is ga je naar de volgende werkgever/opdrachtgever. Hop hop hop, als een echte jobhopper. Zonder overigens je meteen in te laten schrijven als ZZP-er bij de Kamer van Koophandel.

Je bent dus zelf verantwoordelijk. Voor het behoud van werk, voor het vinden van nieuw werk. Help je werkgever/opdrachtgever een beetje met het vinden van nieuw werk. Ook in jouw belang. De werkgever die je altijd beschermt en verzorgt trekt zich terug. En mocht je werkloos raken, ook dan moet je jezelf redden want ook de overheid trekt zich terug. Onderhoud je eigen loopbaan.

Belangrijk: Zorg zelf dat je bij blijft in je vakgebied, dat is vooral in jouw eigen belang. Je nieuwe werkgever/opdrachtgever zoekt mensen die bij zijn in hun vakgebied. Leer ook hoe je snel weer aan ander werk komt als het ene werk ophoudt. Bouw goede netwerken op, wees zuinig op je contacten en schakel de sociale media in. Linked-In bijvoorbeeld.

Tja, in wat voor samenleving leven we dan? In een samenleving waarin je voor jezelf moet zorgen. En voor anderen. Oog voor de ander, oog voor jezelf, dat is het nieuwe motto. Samen aan het werk dus, met een lange neus richting overheid en werkgever.

Geweldig toch!!??