Kort geleden werd in de Protestantse Gemeente in mijn woonplaats Dronten een viering gehouden waarin veertigers centraal stonden. Ik vond dat mooi. Veertigers zijn de mensen die, met hun kinderen meestal uit de basisschoolleeftijd, het druk hebben met werk, opleidingen, noodzakelijke sport en ontspanning. Ze moeten veel ballen tegelijk in de lucht houden en vragen zich af waar ze nog tijd over houden. En wat dat betekent voor hun passie, betrokkenheid en inzet.

Dit is de leeftijdsgroep van mensen die zichzelf voorbij hollen, het werk doen dat ze al zolang doen, een enorm commitment voor hun werkgevers hebben opgebouwd, vaak de top van hun kunnen wel zo’n beetje bereikt hebben en zich afvragen: ‘Wat nu?’ En ‘waar gaat het nou echt om in het leven?’ Eigenlijk draait het om de meest basale vraag die je je kunt voorstellen: ‘Waartoe ben ik op aarde?’

Ik kom de veertiger vaak tegen in mijn werk en ik kan er veel over vertellen. Helaas soms min of meer vastgelopen en staan ze stijf van de spanning en stress. Ze hebben dan aantoonbaar last van negatieve gevoelens als angst, depressiviteit, kwetsbaarheid. Burnout ligt op de loer. Veertigers hebben de eerste helft van hun leven achter de rug en staan letterlijk op een keerpunt in hun leven en loopbaan met de vraag over de invulling van hun tweede helft.

Voor mij als loopbaancoach levert dat mooie gesprekken op. Tja, ooit wilde ik in het pastoraat aan het werk en nu kom ik aan mijn trekken met gesprekken die alles te maken hebben met zingeving. Bij mij gaat het vooral om de concrete invulling van hun tweede helft maar de dieper liggende vraag over zingeving, inspiratie en geloof ligt ook of misschien wel vooral op het bordje van de kerken en iedereen die zich op een goede manier bezighoudt met deze onderwerpen. Wat in dit geval goed is laat ik hier in het midden.

Ik vind het in ieder geval mooi dat kerken en andere geloofsgemeenschappen zich met dit thema gaan bemoeien. En daarnaast met andere thema’s die te maken hebben met mensen in hun dagelijks werk. Er liggen veel thema’s klaar. Ik geef graag advies. Een gat in de markt dus en dat is prettig voor hen in een wereld waarin het ene kerkgebouw na het andere gesloten wordt en mensen hun (ziele)heil elders zoeken en niet meer in de kerk.