En opnieuw is er goed nieuws over communicatie tussen mensen.  Mijn  vorige blog ging onder de titel ‘Begrip en het vinden van werk’ onder anderen over ‘De Begripscode’. Heb je die blog nog niet gelezen, zeker even doen. Een prachtige ontwikkeling en een echte aanwinst op communicatiegebied. En handig voor werkzoekenden want het gebruik vergroot je kans op werk substantieel. Zelfs zo zeer dat Triskellon het aandurft er onder de naam WerkenNaarWerk een schappelijk aanbod omheen te draperen voor werkzoekenden. De mensen die anders gebruik konden maken van voorzieningen van het UWV maar zich nu zelf moeten redden op weg naar nieuw werk en een nieuwe loopbaan. Zie elders op onze website op http://bit.ly/z0N6iT.

Maar er is meer! Gelukkig maar want bij het onderlinge contact kunnen we nog wel wat steuntjes in de rug gebruiken. Of ben jij er vandaag in geslaagd om alles wat je wilde aan anderen duidelijk te maken? Ik niet, en de meeste mensen ook niet.

Hoewel daterend uit de jaren 60 komt bij mij sinds een paar jaar met enige regelmaat de Amerikaan Marshall Rosenberg voorbij met het model en boek  over ‘Geweldloze communicatie’.  Met aansprekende voorbeelden met de jakhals en de giraf. Boodschap: kijk voordat je oordeelt eerst naar de behoefte van de ander en probeer elkaar daarin te vinden. Verschillende mensen geven daar training over. Succes verzekerd.

Dr. Henk van ’t Klooster heeft een hartstikke leuk en zeer informatief eBook geschreven onder de titel ‘Klikt het of klikt het niet’? Zie http://bit.ly/yYu55C Een titel met een dubbele betekenis want Henk beschrijft in korte hoofdstukken van vaak hooguit een pagina allerlei zaken die te maken hebben met chemie tussen mensen. Sociale chemie tussen mensen dus. Vanuit de hoofdstukken kun je doorklikken naar andere websites of Youtube-filmpjes met info ter illustratie. Naar opmerkelijke interviews en presentaties, naar muziek en cabaret, naar filmpjes van bijzondere gebeurtenissen. En het gaat de hele tijd over de vraag wat maakt dat het wel of niet klikt tussen mensen. Henk toont bijvoorbeeld aan dat chemie tussen mensen zichtbaar is door de aanmaak van een stofje in de hersenen. Nooit geweten.

Evenals de mensen achter de Begripscode ken ik ook Henk persoonlijk. En daar ben ik blij mee. Van huis uit is Henk chemicus en hij is jarenlang werkzaam geweest bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maar de laatste jaren is hij vooral adviseur en coach van leidinggevenden bij organisatie- en loopbaanontwikkeling. Hij is dus een chemicus die zich heeft toegelegd op communicatie en heeft dan ook recht van spreken.  En wat Henk extra bijzonder maakt: Hij is een 70-er van wie je af en toe de indruk krijgt dat hij behoort tot de generatie X.  Hij weet alles van het gebruik van moderne media en het schrijven van een eBook is voor hem dan ook geen probleem. En daarnaast is hij een mensenmens. Kopen dus, dat boekje. Het kost maar 7,50! Geen geld voor zoiets moois.

Ik denk dat ik de mensen van de Begripscode, Henk van ’t Klooster en misschien anderen maar eens met elkaar in contact ga brengen. Dat wordt een boeiende ontmoeting! Ik houd je op de hoogte via deze website.